PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK
Öncelikle psikolojik sağlamlık nedir onun tanımını yapalım, son zamanlarda başta pandemi olmak üzere sonrasında ülkemizde yaşanan deprem, ekonomik koşullar ve daha fazlası…Peki herkes benzer süreçlerden geçiyorken nasıl oluyor da hepimiz bu olaylara karşı farklı tepkiler veriyoruz Neden bazılarımız yaşanan bu süreci kolaylıkla atlatabiliyorken bazılarımız iyileşmek için zamana ihtiyaç duyuyor?
Psikolojik sağlamlık, yaşanan negatif durumlara karşı hazırlıklı olma, kaygıyı yönetebilme, zor koşullara uyum gösterebilme, yaşanan kötü olaylardan bir şeyler öğrenmek ve bütün bunlarla başa çıkma becerisidir. Her ne kadar fiziksel olarak güçlü olsak da ruhsal olarak da sağlam olmalıyız işte bu duruma da psikolojik sağlamlık diyoruz. Stres altısında o strese rağmen iyi iş çıkarmak, psikolojik sağlamlığı yüksek olan kişilerin gösterdiği bir özelliktir, yaşanılan bütün zorluklarla pes etmeden mücadele etmek, yıkılmamak, olumsuzluklar ortadan kalkınca eski haline geri dönebilmek becerisidir.
Kişilerin strese, yaşanan zorluklara vereceği tepkiler farklıdır. Ancak psikolojik sağlamlığı olan kişiler diğer insanlarla güçlü iletişim ve ilişkiler kurarlar. Diğer insanlara göre uyum göstermede daha başarılıdırlar. Yaşamlarında sorumluluk alırlar. Hayata daha iyimser bakarlar, kendilerine güvenirler.
Peki yukarıda bahsedilen özelliklere uymuyorsak ne yapmalıyız?
İşte psikolojik sağlamlığı arttırmanın yolları,
Hayata daha pozitif daha dolu bir yerden bakmaya çalışmak (bardağın yarısı boş değil de yarısı dolu diye düşünmek)
Hayata daha çok dahil olmaya çalışmayı deneyebiliriz.
Değişim kendimizden başlar, hayatımızın kontrolünün bizde olduğuna inanmaya başlayabiliriz.
Düşüncelerimizi kesin değişmez bakış açından kurtarmak.
Farklı durumlara karşı sakın kalmaya çalışmak.
Olaylara tek pencereden bakmamak için değer verdiğiniz kişilerin fikirlerini almak.
Bu özelliklerden herhangi birini geliştirmek, dayanıklılığı artırmak için harika bir yoldur ve birkaçını gerçekleştirmek psikolojik sağlamlığınızı arttıracaktır.