“ÖDEM: SAĞLIĞIN SESSİZ DÜŞMANI”

29 Mayıs 2024302

Ödem, vücudun belirli bölgelerinde sıvı birikmesi sonucu oluşan şişliktir. Genelde ayak ve bacaklarda görülür. Nedenleri arasında fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, hamilelik, kalp ve böbrek sorunları vb. hastalıklar sayılabilir. Ödemin azaltılması için sıvı tüketimi, egzersiz ve beslenme önemlidir. Aşırı tuz tüketimi vücutta sıvı tutulmasına neden olabilir. Uzun süre ayakta kalmak veya oturmak kan dolaşımını yavaşlatarak ödem oluşumunu tetikler. Gebelikte hormonel değişiklikler ve artan sıvı volümü ödem riskini artırır.
Ödem Atma Yöntemleri
Günde en az 8 bardak su içmek sıvı dengesini korur, yürüyüş, yüzme gibi hareketler kan dolaşımını artırır, bacakları kalp seviyesinden yukarıda tutmak ödem azaltır.
Beslenme nasıl olmalı?
Lifli Besinler: Sebzeler, meyveler ve tam tahıllar, sağlıklı bir sindirimi destekler.
Bol Sıvı: Yeterli su tüketimi, vücut sıvı dengesini korur.
Tuz Kısıtlaması: Aşırı tuz alımı, sıvı tutulmasına yol açabileceğinden sınırlandırılmalıdır.
Protein Alımı: Protein eksikliği, ödem oluşumunu artırabilir. Yeterli protein tüketilmelidir.
Diüretiklerin yani idrar söktürücülerin kullanımı: İdrar hacmini arttırırlar ve su atılımını sağlarlar. Fazla tüketimine de dikkat edilmelidir, tansiyonun düşmesine neden olabilir.(yeşil çay, maydanoz çayı, ada çayı, ananas, kavun, kayısı,turp vb. besinler)