OSMANİYE İLİ GENELİNDE ANIZ YAKMAK YASAKLANDI YAKANLARA AĞIR CEZALAR GELİYOR

5 Mayıs 202670

İlimizde her yaz aylarından büyük sorun oluşturan anız yakmak artık tarih oluyor. Anız yakanlara çok büyük cezalar geliyor.Osmaniye Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 2026/1 sayılı Valilik Genelgesi ile Osmaniye ili genelinde anız yakmak yasaklandı.
Genelgede “2872 sayılı çevre kanunu’nun ek-1 maddesinin “c” bendinde “anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona (Ek:26/04.2006-5491/23 md.) sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır.” Açıklamaları yapılmaktadır.
Buna istinaden 2026 yılında anız yakılması yasaklanmıştır.Ayrıca resmi gazetenin 30.12.2025 tarihli 33123 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “2872 sayılı Çevre Kanunu Uyarınca verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ (2026/01)” ekinde belirtilen kanunun 20.maddesi (I) bendi için 01.01.2026 tarihinden itibaren her dekar için 698,62 TL. idari para cezası verileceği belirtilmektedir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır” hükmü gereği hazırlanmıştır.
DenildiGenelgede ayrıca “İlimiz sınırları içerisinde ikinci ürün ekilişi yapıldığından 2872 sayılı çevre kanununnun ek-1 “her ne kadar ikinci ürün ekilen yörelerde maddesinin (ek:26/04/2006-5491/23md.) “c” bendinde Valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve Valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir.”dense de Valiliğimizce kontrollü anız yakılmasına izin verilmeyecektir.” Denildi
Osmaniye valisi Fatih Mehmet Serdengeçti imzasıyla yayımlanan geneldede İlçe tarım Müdürlükleri, Emniyet ve Jandarma teşkilatları, Orman İşletme Müdürlükleri, Belediyeler Köy ve mahalle muhtarlıklarında da geniş sorumluluk verildi. Haber Merkezi